Luca Visentini ETUC főtitkár a 2022.március 1-re összehívott ETUC rendkívüli VB-t bevezetőben elmondta, az ETUC folyamatosan kapcsolatban áll az ukrán szakszervezeti kollégákkal, hogy biztosítsa őket a szolidaritásunkról és a támogatásunkról. Köszönetet mondott az ukrán szakszervezeteknek, hogy be tudtak kapcsolódni a VB ülésre és beszámolhatnak a veszélyes helyi körülményekről,
hasonlóan üdvözölte a moldvai és grúz szakszervezeti küldöttet is. Az ETUC napirendjén eredetileg az európai bérminimum témája szerepel, de ezt most az ukrán helyzet felülírta. Támogatásként béketüntetéseket szervezünk, támogatjuk a szankciókat és sürgetjük, hogy az EU Bizottság szabadítson fel összegeket az ukrajnai segítségre. Luca minden reggel az ukrán szakszervezetek információ alapján, velük együtt értékeli a napi helyzetet.

Elmondta, ezen a rendkívüli virtuális VB ülésen most arról tárgyaljunk, hogy mit tudunk tenni, milyen szakszervezeti akciót kezdünk, amelyet a tagszervezetekkel, az ITUC-val és a PERC-vel koordinálva kell végrehajtani.

Az ukrán szakszervezetek bekapcsolódó résztvevői beszámoltak az orosz katonai agresszióról, a jelenlegi bombázásokról, harcokról, amelyek nagyon nehéz helyzetbe hozták a családokat. 6-800 ezren menekülnek az agresszióval érintett területekről, legtöbben Lengyelországba és Moldovába. Akadozik a hírközlés, fogytán vannak az élelmiszerek, gyógyszerek, az ukránok kitartanak, de
segítséget kérnek, fegyvereket, golyóálló mellényeket és egyéb hasonló felszerelést is, szabotázs akciókra készülnek. Az oroszok népirtást folytatnak a civilek bombázásával, ezért kérik, hogy Biden „zárja le az ukrán légteret”. Fontosnak tartják, hogy az EU gyorsítsa fel a tagjelölti státusz után Ukrajna tagfelvételét és a NATO-hoz való csatlakozást. Ez megakadályozhatta volna Putyin
atomfegyverrel való fenyegetését is. Úgy látszik, hogy a Krím után most Putyinnak egész Ukrajna kell. Kényszeríteni kell az oroszokat a haladéktalan visszavonulásra.

Az ukrán katonaság és a nép most egész Európáért harcol az orosz agresszió ellen. Kérik, hogy a szomszédos országok könnyítsék meg a határátlépést, menekültstátuszt adjanak a beérkezőknek és segítsék őket ellátni, elhelyezni. Segítsenek a szomszédos országok humanitárius folyosók létrehozásában a menekültek támogatására és az összes többi EU-országban is. Luca az értekezlete összefoglalásaként elmondta, hogy az ETUC a mozgósító fellépéseket uniós és nemzeti szinten demonstrációkra hív fel, beleértve egy európai Ukrán Nap megrendezését. Lobbizik az EU intézményeinél, hogy a tagországok támogassák az ETUC követeléseit és magas szinten
gyakoroljanak nyomást Ukrajna érdekében, beleértve a gyorsított EU tagfelvételi eljárást. Az ETUC pénzügyi és humanitárius segítséget nyújt a lakosságnak az ukrán szakszervezeteken keresztül, külön előfizetést indít az ETUC és a PERC az ITUC Szolidaritási Alap részére. Az ETUC tartalékaiból pénzt szabadít fel és ehhez külön is támogatást kér az EU Bizottságtól. A katonai természetű felvetések – mint a légtérzár — a NATO-hoz tartoznak, de az ETUC támogatja a SWIFT rendszerből való kizárást a megfigyelők küldését. Támogatja az ETUC-hoz tartozó szakszervezeteket a régió országaiban, amelyek leginkább ki vannak téve az orosz támadások következményeinek.

A hosszúra nyúlt értekezlet végén csak 1-1 perc jutott a hozzászólásokra, ennek keretében – mint szomszédos ország szakszervezete — elmondhattam, hogy a SZEF magyar szakszervezeti konföderáció elítéli a sok áldozatot okozó Ukrajna elleni orosz katonai támadást, az ország lerombolását, amely miatt sok százezer menekült el lakóhelyéről. Követeljük mi is az orosz agresszió azonnali leállítását és a csapatok visszavonását.

Nekünk is fontos, hogy a békére irányuló tárgyalások mielőbb dülőre jussanak, de minden eszközzel rá kell szorítani Putyint és kormányát az agresszió megszüntetésére. Szolidárisak vagyunk az ukrán néppel, annál is inkább, mert sok magyar él ott az országban. Mint szomszédos ország, eddig 76 ezer menekültet fogadtunk, megnyitottuk a magyar-ukrán határt, menekültstátuszt adunk, egészségügyi intézményekben ellátást és ingyen autóbusz és vonatjegyeket adnak a menekülteknek. Karitatív szervezeteink 600 millió forintot kaptak, melyből mielőbb segélyszállítmányokat indítanak útnak.

A SZEF támogatja, illetve elfogadja az ETUC deklarációját. Ezt egy tartózkodás (nem tudom kié volt) mellet a VB elfogadta.

 

2022. márc. 2.
Dr. Mayer Lajos