NYUGDÍJASAINK A NYOK KÉPZÉSÉN VETTEK RÉSZT ÉS NYUGDÍJVÉDELMI INTÉZKEDÉSEKET SÜRGETTEK

A Nyugdíjasok Országos Képviselete 2022. szeptember 5-7-én a megyei képviseleti vezetők részvételével képzéssel társított ülést tartott Zamárdiban. A képzést Papp Katalin, a NYOK elnöke nyitotta meg. A tanácskozás elején többen – Somogy megyeiek, Bajtársi Szövetség – bemutatkoztak, Gozman Józsefné beszélt az MKKSZ ONYT munkájáról és bemutatta a megjelent MKKSZ nyugdíjasokat.

Ezen a képzésen az MKKSZ ONYT képviseletében 8 MKKSZ tag vett részt. A tanácskozáson igen színvonalas előadások hangzottak el neves előadók tolmácsolásában.

A követelések a cikk végén megtalálhatóak, de itt azonnal letölthető:

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyok-nyugdij-nyugdijas-nyugdijemeles-inflacio.759482.html

Dr. Mayer Lajos, az Idősek és Nyugdíjasok Európai Szövetségének (FERPA) elnöke az európai nyugdíjakról beszélt. A 447 millió európai uniós lakos közül 49 millió a 65 éven felüli – de a legtöbb helyen háttérbe vannak szorítva. A FERPA fontosnak tartja, hogy legyen európai minimálnyugdíj. A nyugdíjasokat számos probléma – lakhatási, egészségügyi, ápolási – érinti. A gazdag államok különféle módon segítik a nyugdíjasokat – lenne honnan tanulni!

Herczog László, volt munkaügyi miniszter vitaindítója után egy tartalmas konzultációt vezetett le, ahol a magyar nyugdíjhelyzetről jónéhányan elmondták véleményüket. Szó volt a nyugdíjasok helyzetéről, a nyugdíjas szervezetek munkájáról, a 13. havi nyugdíjról, az alapnyugdíjról, a nyugdíjkorhatárról, a relatív és abszolút elszegényedésről.

Néhányan tettek javaslatot, többek között dr. Marosi János is, melynek alapján állásfoglalás is született.

Dr. Lengyel László jogász-politológus, a Pénzügykutató Intézet igazgatója „Politikai és társadalmi változások a választások után” címmel tartott előadást. Az előadás elején négy jelentős problémát emelt ki: a klíma katasztrófát, a Covid-járványt, az orosz-ukrán háborút és a globális területi egyenlőtlenséget. Szerinte vagy egymás ellen küzdenek a nemzetállamok vagy együttműködés lesz. Részletesen szólt a magyar gazdasági válságról, melynek oka az elmúlt évtizedben elrontott gazdaságpolitika és az azt mélyítő nemzetközi folyamatok.

Dr. Pusztai Erzsébet belgyógyász, volt politikai államtitkár, arról beszélt, hogy mi mindent kellene megtenni azért, hogy jobb legyen az idősek helyzete. Kiemelte, hogy új nézőpontra van szükség. Az egészség fenntartásához fontos a hozzáállás az élethez, fontos a bizalom és az elfogadás, fontos a megoldás orientáltság, a jövőtervezés és az emberi kapcsolatok.

A diavetéssel összekapcsolt előadásában elmondta, hogy sokkal jobb tájékoztatásra lenne szükség, a propaganda helyett.

Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológus előadásában arról beszélt, hogy alakult az elmúlt 12 év. Folyamatos volt a gazdasági növekedés, a reálbérnövekedés is. De az alsó 70 % lényegében ugyanott van, míg a felső 1 % nyugati szinten él. Sok számot is ismertetett, és kapott jónéhány kérdést is. A hétköznapi ember a saját pozíciójának javulását nézi. Gond, hogy a gazdasági növekedés a nyugdíjakban nem érződik. Az államcsőd emlegetését felelőtlenségnek tartja, ebben vitában áll másokkal. A közmunkát megalázónak tartja, inkább képzés kell az embereknek. A nyugdíjrendszer szerinte nem tud tönkre menni – a jegybank mindig tud segíteni a finanszírozásban. Az érdeklődők sok mindenre választ kaphatnak a pogi podcast oldalon.

Rónai Sándor, az Európai Parlament képviselője az elöregedő európai társadalomról beszélt. A jövőben tovább csökken az aktív dolgozók száma és nő a nyugdíjasoké.

Néhány országban nagyon jó helyzete van a nyugdíjasoknak, kiemelte, hogy Ausztriában még 14. havi nyugdíj is van.

A második este Orbán Bori és Pánczél Kristóf fiatal művészek tartottak kitűnő zenés műsort.

Dr. Katona Tamás, statisztikus, demográfus, a KSH volt elnöke a magyar gazdaságpolitika jellemzőiről és az életszínvonalról tartott, sok számmal színesítve előadást. Beszélt az adó és járulékrendszerről, a tulajdonviszony átalakításról, és hazánk lecsúszásáról a nemzetközi összehasonlításokban.

Dr. Hegyesiné Orsós Éva, a NYUSZET soros elnöke, a NYOK volt elnöke, volt helyettes-államtitkár a nyugdíjas szervezetekről beszélt. Elmondta, hogy az idősszervezetekkel nem tárgyal ez a kormány, ennek ellenére tenni kell a dolgunkat, meg kell tudni mutatni, mit akarunk. Ezzel el kell jutni a tagjainkhoz.

A helyszínen elhangzottak alapján az alábbi állásfoglalást fogalmazzuk meg. Ezek a követelések a nyugdíjvédelmi követelések, azt követeljük, legyen pontosan jogszabályban, ami jár a nyugdíjasoknak. Ezt a 24.hu cikke alapján közöljük:

Az elszabadult infláció miatt a nyugdíjszabályok megváltoztatását sürgeti a NYOK

Az elszabaduló infláció miatt a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló jelenlegi szabályozás módosítását követeli a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK). Mint közleményükben írják, a napjainkban elképesztő mértékben növekvő infláció új helyzetet teremt a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló jelenlegi szabályozásnál.

A NYOK szerint az évközi nyugdíjkorrekciót jogilag pontosan szükséges szabályozni, ezért

  • követelik, hogy kerüljön be a nyugdíjtörvénybe, hogy amennyiben az éves tényleges infláció jelentősen meghaladja a költségvetési törvényben tervezett fogyasztói áremelkedést, akkor soron kívüli évközi korrekcióra kerüljön sor.

A jelenlegi szabályok szerinti novemberi nyugdíjkorrekció évről évre elmaradt az éves infláció mértékétől, mely hátrányosan érinti a több mint 2 millió nyugdíjast. Ezért

  • a NYOK követeli a kormánytól, hogy legalább a 2021-es 0,3 százalékos nyugdíjkorrekció elmaradását pótolja a legközelebbi – 2022. novemberi – nyugdíjkiigazításnál.

Idén az éves infláció várhatóan 13-15 % lesz. Ezért a KSH által közölt 1-8. havi éves inflációs adat alapján is nehezen állapítható meg a 2022. novemberi nyugdíjkorrekció mértéke. Valószínűsíthető, hogy 2022-ben sem sikerül a nyugdíjak értékállóságának a Kormány ígérete szerinti biztosítása. A nyugdíjasoknak jogi biztosítékra van szüksége. Ezért

  • követelik, kerüljön be a nyugdíjkiigazítás szabályaiba, hogy amennyiben a novemberi kiegészítő nyugdíjkorrekcióval együtt is magasabb lesz a tényleges éves fogyasztói áremelkedés az éves nyugdíjemelésnél, akkor a következő év első negyedévében ennek megfelelően, visszamenőlegesen kell módosítani a nyugdíjakat.

Dr. Marosi János

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/09/09/nyugdij-elszabadult-inflacio-nyok-nyugdijszabalyok-megvaltoztatasat-surgeti/?fbclid=IwAR1bXkbFjTK-NsJxVyP4u-Lob3yDlcCaEVE6XeO9atfY3GtSFdv3dJbPAGE

https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/nyok-nyugdij-nyugdijas-nyugdijemeles-inflacio.759482.html

https://hirlapszemle.hu/2022/09/09/modositanak-a-hatalyos-nyugdijszabalyokat/

https://hirnavigator.hu/hir/3873679-modositanak-a-hatalyos-nyugdijszabalyokat