Az elmúlt napokban az egészségügy átalakítása különös fordulatot vett. A kormányzat egy új ügyeleti rendszert vezet be, melynek szakmai előkészítését, az egyeztetések hiányát és az egészségügyi dolgozók bérrendezésének elmaradását a MOK küldöttgyűlése határozottan nehezményezte. 2023. február 4-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) küldöttközgyűlése úgy döntött, nyomásgyakorló akciókra buzdítja az orvosokat. A háziorvosokat az ügyeleti szerződésük alá nem írására, a kórházi orvosokat pedig az önként vállalt túlmunka felmondásának letétbe helyezésére ösztökélte.

A kormánypárt hatalommal való visszaéléssel vádolja a MOK-ot, szerintük a MOK el akarja lehetetleníteni az egészségügyi ellátást.

A MOK szerint ők nem veszélyeztetik a betegellátást, a kormány érvei nem igazak, és koncepciós eljárásban támadták meg az orvosokat. Szerintük néhány új szabály orvos- és betegellenes, ezen felül pedig januártól béremelést követeltek a szakdolgozóknak, valamint rezsitámogatást a háziorvosoknak és a fogorvosoknak.

A kormány a vitát úgy zárta le, hogy villámgyorsan, – visszaélve hatalmával, bámiféle egyeztetés nélkül – két nap alatt törvénymódosítással március 1-én lenullázta a MOK jogait. Tárgyalás és egyeztetés helyett belépett az azonnali jogalkotás!

Csak kapkodjuk a fejünket, mi történik körülöttünk?!

Közismert, hogy a nyugdíjasok – az idősödéssel arányosan – egyre gyakrabban kényszerülnek igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat. Ha az orvosok közül az idősebbek abbahagyják, vagy nem vállalnak ügyeletet, akkor ki fog minket gyógyítani?

A NYOK kifejezi aggodalmát, hiszen ennek a szakmai vitának valószínű a betegek látják a kárát!

Az új ügyeleti rendszer elindult 2 vármegyében (Győr-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg), a mentők szerint sikeresen, de nagyrészt háziorvosok nélkül. Vajon mitől sikeres az, ami nem valósult meg?

Kérjük a kormányzatot és az orvos-szakmai szervezeteket, hogy – a kormányzat elfogadhatatlan lépése ellenére – próbálják tárgyalások útján egyeztetni az álláspontjukat – mindezt a betegek, ápoltak, az idősek érdekében, hiszen az év végére az egész országban az új ügyeleti rend lesz érvényben.

Vajon miért került ez az egészségügyi szakmai vita a rendelőkbe, kórházakba vagy a műtőasztalra?

Aggódunk! Ki fog minket gyógyítani?

2023. március 06.